Légbevezetőkről általában

Ha nyílászáróba építhető szellőzőn gondolkodunk, bizony nem is olyan egyszerű a választás, hiszen egyrészt figyelembe kell vennünk több szempontot is, hogy a számunkra legmegfelelőbb készüléket válasszuk ki, másrészt pedig vannak olyan esetek, amikor igazodnunk kell a szolgáltatók (kéményseprők, gázművek) által alkalmazott előírásokhoz.
Alábbiakban szeretnénk egy kicsit megkönnyíteni azok dolgát, akik még légbevezető beszereltetése előtt állnak -akár magas páratartalom, akár nyílt égésterű gázkészülék miatt vált szükségessé-, illetve azokét is, akik a kéményseprői ellenőrzés után nem tudják, merre induljanak tovább.
Cégünk az AERECO kínálatából három típusú -nyílászárókba utólagosan is beépíthető- szellőző beszerelését végzi, így most ezekre szeretnénk részletesebben kitérni, azonban egyedi igények esetén természetesen bármelyik légbevezetőt telepíteni tudjuk az AERECO palettájáról (azok közül, melyek nyílászáróba szerelhetőek).
 
A páratartalmat érzékelő automata szellőzők működési elve:
Először is szeretnénk egyszerűen és érthetően elmagyarázni a higroszabályozású szellőzők működését, melyek magas páratartalom és penészesedés esetén nagy segítségünkre lehetnek a levegő páratartalmának optimalizálásában.
A kínálatunkban szereplő EMM-716 és EMM-916 készülékek belsejében poliamid pántköteg helyezkedik el, mely magas páratartalom esetén megszívja magát nedvességgel, melynek következtében kitágul. Minél duzzadtabb ez a pántköteg, annál nagyobb szögben nyitják meg a lamellát, tehát minél nagyobb a páratartalom, az automata szellőző annál több levegőt enged be. Ha a páratartalom csökken, a nedvesség elpárolog a poliamid szálból, így az összehúzódik és ezáltal a lamella is beljebb zár. Vagyis a készülék mindig csak annyi levegőt enged be, amennyi valóban szükséges a megfelelő páratartalom helyreállításához, tehát a fűtési szezonban sem kell attól tartanunk, hogy a szellőzőnk feleslegesen engedi ki a meleg levegőt otthonunkból.
Higroszabályozású légbevezető belseje
Higroszabályozású légbevezető belseje
De mi a különbség az EMM-716 és az EMM-916 készülékek között?
Míg az EMM-716-os szellőző manuálisan lezárható (ebben a helyzetben egyáltalán nem enged be levegőt), úgy az EMM-916-os típusú készülék sosem zár le teljesen, tehát egy minimális szellőzést alacsony páratartalom esetén is biztosít. Éppen ezért gázkészülék mellé csak ez utóbbi szerelhető, hiszen előírás, hogy nyílt égésterű berendezés használata esetén csak nem lezárható légbevezető alkalmazható, melynek ezen felül rendelkeznie kell tanúsítvánnyal is.
Légbevezető kapcsoló
Légbevezető kapcsoló
Fontos megjegyeznünk, hogy a higroszabályozású szellőzők csak abban az esetben segíthetnek a páratartalom és a penészesedés csökkentésében, ha lakásunk szigetelése megfelelő és a légbevezetők használata mellett a rendszeres szellőztetésről sem szabad megfeledkeznünk!
 
Mely ablakokba építhetőek, és melyekbe nem a szellőzők?
Műanyag és fa nyílászárókba egyaránt vállalunk légbevezető szerelést, azonban vannak olyan ablakok és ajtók, melyekbe sajnos nem beépíthetőek. Ezek közé tartoznak az amerikai típusú tolópaneles ablakok, melyek tokkiképzése nem teszi lehetővé a légbevezető beépítését. Fontos, hogy az európai profilból gyártott toló-bukó erkélyajtókra ez nem vonatkozik, vagyis ezekbe gond nélkül beszerelhető a készülék.
A régi kapcsolt gerébtokos fa ablakok esetében sem tudjuk vállalni a szerelést, ugyanis a keskeny szárny és a vékony üveg a szellőző furatának kialakítása során megrepedhet. Továbbá a tetőtéri ablakok közül is léteznek olyanok, melyekbe kialakításuk miatt nem építhető szellőző, így megrendelés előtt ezekről minden esetben fotót szoktunk kérni. A szellőzőket bejárati ajtókba, teraszajtókba és ablakokba is szereljük, azonban a fix kivitelű nyílászárókba szintén nem lehetséges a beépítésük.

Milyen színekben rendelhetőek a légbevezetők?
A szellőzők alap színe a fehér (RAL 9003), de akkor sem kell kompromisszumot kötnünk, ha nyílászáróink barna színűek, ugyanis a készülékek rendelhetőek tölgy (RAL 8001) és gesztenye (RAL 8017) színben is.
Az EAF típus elérhető szürke (RAL7045) színben is.
Azonban vegyük figyelembe, hogy a nem fehér színű szellőzők felárasak.
Légbevezető színek
Légbevezető színek
A szellőzőn keresztül nem jutnak be a rovarok a lakásba?
Nem. Ugyanis a külső oldalra egy rovarrácsot szerelünk, mely megakadályozza a rovarok bejutását. A rovarrács a szellőző alaptartozéka, így ezért nem kell felárat fizetnie.

Esőzés és havazás idején nem ázik be a légbevezető?
A szellőző hagyományos (vízszintes) beépítése esetén nem szokott előfordulni beázás, azonban vannak olyan esetek, amikor szükséges az esővédő felszerelése. Ilyen például, amikor a szárnyprofil szélessége nem éri el a kellő hosszt, így a szellőzőt csak függőleges irányba tudjuk beépíteni. Ekkor a szellőzőkben lévő lamella is értelemszerűen elfordul 90 fokkal, így nagyobb esőzések esetén előfordulhat, hogy ezen keresztül beszivárog egy minimális esővíz. Ennek megakadályozása érdekében szükséges az esővédő. Fontos, hogy amennyiben redőny és rovarháló van a nyílászárónkon, az esővédő nem felszerelhető, mert nem fér el a redőny és a tokprofil között! Kérjük vegye figyelembe, hogy az esővédő feláras termék, nem képezi a szellőző alaptartozékait!

Redőny és/vagy rovarháló van a nyílászárómon. Ez nem befolyásolja a szellőző beépítését/működését?
A szellőzőket alap esetben a szárnyprofil felső részébe szereljük, hogy hidegebb időben se érezzük az azon keresztül beáramló hűvös levegőt. Azonban ha redőny van ablakunkon/erkélyajtónkon, akkor a légbevezető nyílását az ablak alsó részében alakítjuk ki, hogy a redőny ne akadályozza a légáramlás útját, hacsak nincs elegendő hely a redőnynél fent a megfelelő légáramláshoz. Ezt a helyszínen beszereléskor mérlegeljük.

Mennyire hűti le a helyiséget a szellőző?
Ha csak a páratartalom miatt szeretnénk légbeeresztőt beszereltetni, akkor érdemes az EMM-716-os készüléket választani, ugyanis hűvösebb időkben ezt kézzel lezárhatjuk. Ha gázkészülék miatt kerül beszerelésre a szellőző, akkor bár választásunk nincsen, hiszen csak olyan típust fogadnak el a szolgáltatók, melyek nem lezárhatóak, de ebben az esetben érdemes a nyílászáró felső részébe kérnünk a beépítést (ha az esetleges redőnyünk kialakítása lehetővé teszi), hogy minél kevésbé érezzük a beáramló hűvös levegőt. A helyiséget bár nem hűti le a készülék, azonban a nyílászáró közelében érezhető a levegőáramlás.

Volt nálunk a kéményseprő/gázszerelő ellenőrzésen és megállapították, hogy nem megfelelő a légellátás, így nyílászáróba építhető szellőző beépítését írták elő. Mi a teendőm?
Amennyiben az ellenőrzést végző szolgáltató szakembere meghatározta a szellőző pontos típusát és/vagy szükséges teljesítményét, abban az esetben csak meg kell rendelnie a légbevezető szerelését. Ha nem adták meg ezen adatokat, akkor szükség lesz egy hő- és áramlástechnikai méretezésre, melyet egy -a Magyar Mérnöki Kamara által bejegyzett- gépészmérnöki tevékenységet folytató cég szakemberének kell elvégeznie. A méretezés során figyelembe veszik a nyílt égésterű gázkészülék(ek) teljesítményét és típusát, a meglévő nyílászárók tulajdonságait és a helyi adottságokat. Ezen információk alapján kiállítanak egy nyilatkozatot, melyben szerepel, hogy a fenti adatok figyelembe vételével mekkora teljesítményű és hány darab szellőző beszerelése szükséges az Ön otthonában. A nyilatkozatból kiderül, hogy a légbevezetőnek hány légköbméter levegőt kell beengednie óránként, így ebből már könnyedén meg tudjuk állapítani a szükséges szellőző típusát is. Az általunk szerelt-, tanúsítvánnyal és műbizonylattal rendelkező AERECO szellőzőket mind a FŐKÉTÜSZ, mind a Gázművek elfogadja, a szükséges dokumentumokat weboldalunkról letöltheti a „Letölthető dokumentumok légbevezetőkkel kapcsolatban” címszó alatt. Ha nem talál olyan céget, mely a szellőzők beépítése előtt elvégezné a hő- és áramlástechnikai méretezést, keressen minket e-mailben vagy telefonon, és segítünk Önnek egy partnercégünk elérhetőségének megadásával. Megjegyzés: Kisebb teljesítményű gázkészülékek mellé (pl. gáztűzhely) általában elegendő az EMM-916-os készülék, azonban kazán, kandalló, cserépkályha, vízmelegítő, konvektor stb. esetén elsősorban az EAF-309 típusú-, fix léghozamú szellőzőt javasoljuk, mely a pártartalomtól függetlenül folyamatosan adott mennyiségű légáramlást biztosít.
 
További kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Ingyenes visszahívásA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
ablakdoktor.hu
Az oldalon található összes tartalom az ablakdoktor.hu üzemeltetőjének tulajdona. Felhasználása a tulajdonos írásbeli hozzájárulása nélkül tilos!
Copyright © ablakdoktor.hu
Telefonos ügyfélszolgálat
Hétfő: 08:00 - 16:00
Kedd: 08:00 - 16:00
Szerda: 08:00 - 16:00
Csütörtök: 08:00 - 16:00
Péntek: 08:00 - 16:00
Szombat: szünet
Vasárnap: szünet
Kapcsolat

06 70 238 55 00 (munkaidőben hívható)

Kövessen minket