Műanyag ablak vagy erkélyajtó nem nyílik ki

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy ügyfeleink azzal keresnek fel minket, hogy a műanyag erkélyajtó vagy ablak nem nyílik ki vagy éppen nem lehet teljesen bezárni és ronggyal vagy ragasztószalaggal fixálták a nyílászárót.

Számunkra egyszerűbb a helyzet, ha nem lehet bezárni az ablakot, de nézzük, mi van abban az esetben, ha nem tudjuk kinyitni.

Ebben az esetben nagy gondossággal és óvatossággal kell eljárnunk, ugyanis eltávolítjuk az ablakot tartó felső ollócsapot az ablak nyitásához.

Szinte minden ilyen esetben a vasalat egy része eltört, így az erőt nem tudja átvinni a záródási ponthoz, és a nyílászáró zárt vagy bukó állapotban marad. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy mely alkatrész a „ludas”, először is ki kell nyitnunk a nyílászárót.
Ez a jelenség az esetek szinte 100%-ában már egy okozat.
Úgy kezdődik, hogy az ablak akad, szorul záráskor, de az emberek nagy többsége nem foglalkozik a jelenséggel, hanem így használja tovább az ablakot. Azonban egy idő után a vasalat egy része „feladja a harcot”, és bizony eltörik. Ezt megelőzhetjük azzal, hogy amint akadást érzékelünk vagy 2 évente beállíttatjuk szakemberrel a nyílászáróinkat.
Leggyakrabban a rúdzár és az alsó középzár csatlakozása (ilyenkor bukó vagy zárt állapotban marad az ablak) vagy a rúdzáron lévő kilincsmű (ekkor forog körbe a kilincs) törik el.
Ebben az esetben a vasalat adott részének a cseréjére van szükség.
Szerencsére a Magyarországon előforduló ablak vasalatok legnagyobb részéhez rendelkezünk a megfelelő pótalkatrésszel. Ha ez nem beszerezhető, akkor sem kell feltétlenül kicserélnünk a teljes ablakot vagy ajtót, mert a teljes működtető vasalat cseréjével működésileg egy teljesen új nyílászárót kapunk.

Olykor szerencsénk van, és egészen banális dolog okozza azt, hogy nem tudjuk kinyitni az ablakot.
Az egyik ilyen, amikor a kilincs romlik el. Ez általában a műanyagból készült kilincsek esetén fordul elő. Ezt házilag is meg tudjuk oldani. Két ujjal fordítsuk el a csavarokat takaró elemet, csavarjuk ki a csavarokat, és cseréljük ki újra a kilincset.

A másik ilyen apró, bár igen kellemetlen hiba, hogy a rúdzáron található úgynevezett hibás működtetés gátló nem éri el a tokon lévő ellendarabot, és akadályozza a szerkezet működtetését. Ennek az alkatrésznek az a szerepe, hogy megakadályozza a hibás működtetést, azaz a nyitott ablakot ne tudjuk bukó helyzetbe állítani.
Ha a két elem nem találkozik, nem tudjuk a szerkezetet működtetni. Ez általában magasabb nyílászárók esetében fordul elő, mert a függőleges rész középtájt eltérhet az egyenestől. Magasabb, osztás nélküli szárnyak esetében szükséges éket elhelyezni az üveg és a profil belseje között nagyjából a kilincs magasságában.
Ezzel nem célszerű saját kezűleg próbálkozni, mert az üvegező lécet el kell távolítani és az ék elhelyezése után vissza is kell ütni.
Én magam, mikor először csináltam ilyet, az első ütéssel törtem el az üveget.
Az üveg cseréje tetemes összeget emészt fel, mely erkélyajtó esetében elérheti akár a 80.000,- forintot is.
Maco hibásműködtetés gátló
Maco hibásműködtetés gátló
Ablak kilincs cseréje
Ablak kilincs cseréje
Törött ablak alkatrész
Törött ablak alkatrész

Előfordulhat az a jelenség is, hogy az ablak „kibukik” mikor nyitjuk.

Ez kifejezetten ijesztő tud lenni, mert olyan érzésünk támadhat, hogy ránk esik az ablak.
Ebben az esetben a bukó olló a hibás. Két lehetőség van.
Az ablak szárny túl alacsonyan van, ezért a bukó ollóban lévő záróelem nem éri el a reteszt. Ez a jobbik eset, mert itt a szárny emelésével elhárítható a hiba, amennyiben a sarokpánt nem hibás.
A másik esetben a bukóollóban található retesz eltört. Ilyenkor csak az olló cseréje segíthet.

Az ablak nem zár rendesen

A modern műanyag ablakok és erkélyajtók esetében alap követelmény, hogy rendesen záródjanak, ne fütyüljön rajtuk a szél.
Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a nyílászáró nem zár megfelelően.
A számunkra is meglepő dolog az, amikor a nyomokból megállapítjuk, hogy az adott nyílászáró még soha nem záródott az adott záródási ponton.

Milyen okokkal találkozunk?

A szárnyon lévő zárócsapok nem érik el a tokon lévő ellendarabokat.

Sokszor gyártási hibával találkozunk, ebben az esetben a tokon lévő zárkagylókat nemes egyszerűséggel nem a megfelelő helyre szerelték. Ennek az oka még a gyárban keresendő.
Rendszerint nem ugyanaz az ember szereli össze a szárnyat és a tokot. A tokon lévő ellendarabok pozícionálására sablonokat használnak és bizony előfordul, hogy nem a megfelelő sablon kerül a gyártósoron dolgozó ember kezébe.
Ilyenkor egyszerűen a megfelelő helyre rögzítjük az ellendarabokat.
Amit már fentebb írtam is, ha a szárny magasság nagy, akkor előfordulhat, hogy a függőleges rész „kifli” formát vesz fel, és ebben az esetben a hátsó középzár zárócsapja nem éri el a tokon lévő elemet. Ilyenkor az üveg ékelésével segítünk a bajon.
Ha fent nem záródik a kilincs oldalon, akkor általában a szárny elvesztette a téglalap formát és paralelogramma lett belőle. Ilyenkor a szárny kilincs oldali felső sarka lejjebb kerül a kelleténél és a záródási elemek nem találkoznak. Rendszerint ez azzal is együtt jár, hogy a nyílászáró kilincs oldali alsó sarka akadozik.
Ha ezeket a hibákat kiküszöböljük, ablakunk ismét (vagy most először) jól záródik.

A záródás kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a tömítő gumi mellett.
Tíz éven felüli nyílászáróknál gyakori jelenség, hogy a szigetelő gumi már elveszíti formáját, rugalmasságát, főleg a szürke színű tömítések esetében.
Ilyenkor a tömítő gumi cseréje válhat szükségessé. Nagyon fontos, hogy ne univerzális szilikon tömítéseket használjunk, mert minden ablakprofilnak megvan a saját gumija, mely tizedmilliméter pontossággal illeszkedik az adott profilhoz.
A csere során a rendszerazonos gumikat használjuk, és szinte minden esetben fekete színűt használunk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a fekete színű EPDM tömítések jóval tartósabbak. 
Nagyon fontos, hogy ne ragasszunk fel oda nem illő szigetelő profilokat, mert a vasalat töréséhez vezethet.

Előfordulhat még az is, hogy ablakunk azért nem zár jól, mert a kilincset nem tudjuk teljesen elfordítani.
Ezesetben általában valamilyen beállítási problémával állunk szemben.
Ha nem tudjuk a kilincset elfordítani, azt jelenti, hogy a működtető vasalat valamilyen akadályba ütközik. Ez lehet a tokon lévő ellendarab vagy lehet a szárnyban lévő egyik vasalati elemből letört darab.
Mindenképp a végére kell járni a dolognak, mert ha erőltetjük a záródást sokkal nagyobb kárt okozhatunk. Nyilván Ön sem szeretné, hogy a teljes vasalat cseréje váljon szükségessé.
NE ERŐLTESSE A ZÁRÓDÁST!

Milyen ablak vasalatokhoz rendelkezünk alkatrésszel:

Roto Centro
Roto NT
Maco MultiTrend
Maco Multimatic
Siegenia
Siegenia – AUBI
Winkhaus
GU (Gretsch-Unitas)
Schüco

Fontos megjegyezni, hogy a Roto Centro vasalathoz (sárga színű) az elérhető pótalkatrészek ára olyan magas szintre emelkedett, hogy általában nem éri meg a hibás alkatrészt cserélni, mert annyiba kerül, mint egy teljes vasalat készlet az újabb típusból.

Előfordult már olyan eset is a „praxisunkban”, hogy Magyarországon nem forgalmazott ukrán vasalattal volt szerelve az adott erkélyajtó, mivel a tulajdonos Romániában gyártatta őket. Ebben az esetben a teljes vasalatot cseréltük ki az ajtóban egy hazánkban is alkalmazott típusra, így az ajtó immár tökéletesen üzemel és a költségek jóval alatta maradtak a teljes erkélyajtó kicserélésének költségeinek.

Mit tehet Ön, hogy műanyag nyílászárói sokáig szolgálják otthonát?

Az első és legfontosabb szabály, melyet a vasalatok egy részén jeleznek is, hogy évente olajozza át a működtető vasalatot. Ezt megteheti műszerolajjal, vagy fehér zsír spray-vel.
Nem javasoljuk a WD-40 használatát, mert az kimossa a gyári zsírt, és hamar elmúlik a kenő hatása.

A gumi tömítéseket ápoljuk szilikonnal vagy glicerinnel szintén egy évben egyszer.

Tartsuk tisztán a vasalatot. Főleg a felső vízszintes részen (bukóolló) tud megülni a kosz, mely bejut a belsejébe és ezzel akadályozza a működést.
Fontos, hogy nagy porral járó munkavégzés esetén (pl. glettelés utáni csiszolás) takarja le fóliával az ablak felső részét, ezzel sok kellemetlenségtől szabadulhat meg.

Ne használjon penész elleni szert az ablak közelében!
Sok helyen találkoztunk olyan nyílászáróval, melynek fém alkatrészeit „megette” a penész elleni szer. Ez kiváló táptalajt biztosít a korróziónak, mely szélsőséges esetben a pánt törését okozhatja, mely igen BALESETVESZÉLYES.

Ha akad, szorul vagy más rendellenességet tapasztal, hívjon szakembert, és kérje a nyílászáró javítását!
Figyelmeztetés az ablak vasalatának olajozására
Figyelmeztetés az ablak vasalatának olajozására
Ablakdoktor munka közben
Ablakdoktor munka közben

Ingyenes visszahívásA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
ablakdoktor.hu
Az oldalon található összes tartalom az ablakdoktor.hu üzemeltetőjének tulajdona. Felhasználása a tulajdonos írásbeli hozzájárulása nélkül tilos!
Copyright © ablakdoktor.hu
Telefonos ügyfélszolgálat

Hétfő: 08:00 - 16:00
Kedd: 08:00 - 16:00
Szerda: 08:00 - 16:00
Csütörtök: 08:00 - 16:00
Péntek: 08:00 - 16:00
Szombat: szünet
Vasárnap: szünet

Kapcsolat

06 70 238 55 00 (munkaidőben hívható)

Kövessen minket