Jobb, ha elgondolkodunk rajta, hogy érdemes -e túlméretes műanyag ablakot gyártatnunk

2016.11.09.

Jobb, ha elgondolkodunk rajta, hogy érdemes -e túlméretes műanyag ablakot gyártatnunk

Műanyag ablak gyártóktól gyakran halljuk, hogy az ügyfelek egy része szeretne olyan műanyag nyílászáró szerkezetet gyártatni, ami meghaladja a maximális méretet.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a műanyag ablak gyártók egy része bele is megy ebbe mondjuk azzal a feltétellel, hogy nem vállal garanciát az adott műanyag ablakra vagy ajtóra.

Mi is a probléma?

A gond ott kezdődik, hogy az építészmérnökök egy része nincs tisztában azzal, hogy mik a műanyag nyílászáró szerkezetek korlátai és olyan nyílászárókat terveznek be az épületbe, amely nem gyártható le hivatalosan.

Ekkor jön a nem hivatalos út, mert az épülő ház tulajdonosa már ragaszkodik ahhoz ami a tervrajzon szerepel.

Vegyünk példának egy egyszárnyú nyíló-bukó erkélyajtót. Itt ha nagyon a határra toljuk a dolgot, a maximum méret 1000 x 2400 mm, de már ebben az esetben is javasolt szárnyosztót (vízszintes osztás) alkalmazni vagy széles szárnyprofilból gyártani az erkélyajtót. A széles szárnyprofil felára általában 25%.

Aztán vegyük hozzá, hogy mondjuk a manapság divatos antracit színt tervezték a házba. A színes műanyag nyílászáró szerkezetek esetén a maximum méretet 10%-kal csökkenteni kell, így 900x2160 mm lenne az a méret ami biztonsággal legyártható.

Ennek ellenére sokan belemennek abba, hogy készüljön csak el az az ajtó 1000x2400mm méretben osztás nélkül, keskeny profilból, színes kivitelben garancia nélkül. Mi bajunk lehet?

Hát nézzük csak.

  • szoruló, nehezen záródó erkélyajtó
  • profiltörés
  • vasalat törés (BALESETVESZÉLY!)

A mai konkrét példám egy 1500x1500 mm-es íves, egyszárnyú külső oldalon mahagóni színű műanyag ablak volt, ahol a megrendelésnél belementek abba állítólag, hogy csak bukó állásban nyitják az ablakot és csak tisztításhoz nyitják ki, azt is úgy, hogy a szárnyat egy másik ember alulról tartja közben. A tulajdonos szerint így is jártak el. Ennek ellenére mi történt? A vasalat eltört. 5 évet bírt. 

Mondanom sem kell, hogy ablakot azért nem 5 évre vásárol az ember.

A rossz hír az, hogy ezt a vasalat típust már nem gyártják, így nem lehet csak a törött elemet kicserélni, hanem ki kell cserélni a teljes íves nyíló-bukó vasalatot, melynek alkatrész költsége több, mint 40.000,- forint. Megéri? 5 évet talán ez is bírni fog.

A tanulság az, hogy mielőtt házunk a tervezőasztalra kerül, érdeklődjünk a műanyag ablak forgalmazóknál vagy gyártóknál, hogy mi az a maximális méret amit le lehet gyártani az elképzelésünk szerint.

törött műanyag ablak vasalat

 

vissza

Hozzászólások

Ablakdoktor elérhetőség

Telefon: 06 70 238 55 00

Hívható: hétköznap 8.00 - 16.30

e-mail: doktor@ablakdoktor.hu

Szolgáltatási területünk:
Budapest és környéke 


Az oldalon található összes tartalom az ablakdoktor.hu üzemeltetőjének tulajdona. Felhasználása a tulajdonos írásbeli hozzájárulása nélkül tilos!
Copyright © ablakdoktor.hu

Szavazás

Tudta -e, hogy a műanyag ablakoknak karbantarásra van szükségük?

Szavazok

Visszahívást itt kérhet:

Megosztás

Bejárati ajtó hibák

Ha a műanyag bejárati ajtó akad, megereszkedett

A műanyag bejárati ajtóknál előfordulhat, hogy az …

Hogyan tegyük biztonságosabbá a műanyag bejárati ajtót?

A műanyag bejárati ajtókat leggyakrabban egyszerű …

Ha nem szereti, hogy a műanyag ajtót a kilincs felnyomásával kell zárni

A műanyag bejárati ajtóknál a legelterjedtebb a kilincs …

A műanyag bejárati ajtó zárbetét kapcsán

Előfordulhat, hogy a műanyag bejárati ajtóban a …